Δήλωση Α. Ξανθού για την απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε ερώτηση του στη Βουλή
Η απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη στην ερώτηση του Βουλευτή και Τομεάρχη Υγείας του Ανδρέα Ξανθού για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, αλλά και οι δηλώσεις του κατά τη χθεσινή επίσκεψη του στο Ρέθυμνο, επιβεβαιώνουν πλήρως την κριτική για ανορθολογικό σχεδιασμό ανάπτυξης των ΜΕΘ στην Κρήτη και ανισότιμη μεταχείριση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Οι 25 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ που εξαγγέλθηκαν αφορούσαν μόνο τα 3 μεγάλα νοσοκομεία (15 το ΠΑΓΝΗ, 4 το Βενιζέλειο και 6 το νοσοκομείο Χανίων), ενώ από τις 18 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ για τις ΜΕΘ που προκηρύχθηκαν για όλη την 7η ΥΠΕ δεν προβλέφθηκε καμιά για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ούτε όταν συστάθηκαν με νόμο 200 οργανικές θέσεις γιατρών στις ΜΕΘ για τα νοσοκομεία όλης της χώρας, προβλέφθηκε η ενίσχυση του νοσοκομείου Ρεθύμνου με επιπλέον θέσεις (είχαν ζητηθεί 2 από το Επιστημονικό Συμβούλιο). Και φυσικά δεν προκηρύχθηκε η κενή οργανική θέση γιατρού της ΜΕΘ, για την οποία τώρα το Υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι αποτελεί στόχο της 7ης ΥΠΕ «σε επόμενο διάστημα». Στόχος θεωρητικός προφανώς, αφού, σύμφωνα με την απάντηση του κ. Κοντοζαμάνη στον Α. Ξανθό, οι ανάγκες της ΜΕΘ θα καλυφθούν με τη συνδρομή γιατρών που θα προσληφθούν σε άλλα τμήματα και κλινικές του Νοσοκομείου! Με δανεικούς δηλαδή γιατρούς!
Το μείζον όμως πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι μετά την πρόσφατη προκήρυξη των 18 θέσεων για τα 3 μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης, η ΜΕΘ του Ρεθύμνου έχει ήδη αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο, αφού 2 ειδικευμένοι γιατροί που υπηρετούσαν σ’ αυτήν πήραν θέση στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και αποχώρησαν. Μείον δύο λοιπόν γιατροί για ένα τμήμα ζωτικής σημασίας για τη δημόσια περίθαλψη στο Νομό, και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας. Και κυρίως χωρίς προοπτική βελτίωσης της κατάστασης. Αφού, ο «δυναμικός σχεδιασμός» του Υπουργείου Υγείας, κατά τον κ. Κοντοζαμάνη, «δεν κρίνει σκόπιμη σε αυτή τη φάση την ανάπτυξη ΜΕΘ-Covid στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου», παρότι υπάρχει διαθέσιμος χώρος και εξοπλισμός. Πότε δηλαδή είναι η κατάλληλη φάση, αν όχι στην αρχή ενός 3ου (και απρόβλεπτης σφοδρότητας λόγω μεταλλάξεων) επιδημικού κύματος;
Αυτή είναι η «σταθερή ενίσχυση» του Νοσοκομείου Ρεθύμνου! Και μετά αναζητούνται από τους κυβερνώντες αντιπολιτευτικά ή άλλα κίνητρα όταν οι γιατροί του Νοσοκομείου διαμαρτύρονται για την απαξίωση του Ιδρύματος και δηλώνουν ότι δεν αντέχουν άλλο!